Chavez terug in Venezuela na chemo in Cuba

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft zijn eerste week van chemotherapie in Cuba goed doorstaan. Dat zei hij toen hij zaterdag aan het einde van de dag onaangekondigd terugkeerde in Venezuela.

Chavez zei dat hij slechts 'kleine ongemakken' had van de chemotherapie en dat hij nog een lange weg te gaan heeft in zijn strijd tegen kanker. "Dit lichaam van me, van een cadet en een soldaat, heeft het gehouden", zei hij zaterdag op televisie.

Op 20 juni onderging de 56-jarige Chavez een operatie in Cuba om een kankergezwel te laten verwijderen. Hij heeft niet verteld om wat voor soort kanker het gaat, wel dat chemotherapie nodig is om ervoor te zorgen dat de kankercellen niet terugkeren.

Chavez zei dat Fidel Castro heeft hem een groot deel van zijn behandeling ter zijde heeft gestaan en hem op het hart heeft gedrukt de adviezen van de artsen op te volgen. Ook moet hij zich er volgens Castro van bewust zijn dat zijn gezondheid nog altijd gevaar loopt.

De Venezolaanse president was de afgelopen week niet op televisie te zien, maar stuurde via Twitter een constante stroom berichten de wereld in, variërend van regeringsbeleid tot aanmoedigingen voor het nationale voetbalelftal.


Chavez terug in Venezuela na chemo in Cuba (Foto: Novum)