Zeker tachtig doden op Noors eiland

Bij de aanslagen in Noorwegen zijn veel meer doden gevallen dan aanvankelijk gedacht. Op het eiland Utøya waar een jeugdkamp was, schoot een man verkleed in politie-uniform zeker tachtig jongeren dood. Dat maakte de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Eerder werd gesproken over tien doden.

De politie heeft een 32-jarige Noor met een extreemrechtse achtergrond aangehouden. Dezelfde verdachte lijkt ook verantwoordelijk voor de bomaanslag bij regeringsgebouwen in hoofdstad Oslo, waarbij vrijdagmiddag zeven doden vielen. De man handelde vermoedelijk alleen. Over zijn motief is nog niets bekend.

De omvang van de slachting op Utøya werd pas na uren duidelijk. Het dodental van de schietpartij kan volgens de politie zelfs nog verder oplopen. Een onbekend aantal gewonden is er slecht aan toe.

De politie heeft de identiteit van de vermoedelijke dader niet vrijgegeven, maar Noorse media hebben zijn naam bekendgemaakt. Niet lang daarna doken foto's op van een blonde man met blauwe ogen, die verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen.

Volgens een anonieme politiefunctionaris had de man naar alle waarschijnlijkheid geen banden met terreurorganisaties. Kort na de explosie in Oslo wezen terreurdeskundigen nog naar moslimextremisten. Volgens de functionaris lijkt daar geen sprake van te zijn.

De schietpartij op het honderd kilometer ten noordwesten van Oslo gelegen eiland Utøya vond plaats tijdens een jongerenbijeenkomst van de regerende Arbeiderspartij. Premier Jens Stoltenberg zou daar zaterdag een toespraak houden. Hij is niet gewond geraakt door de bom bij zijn kantoor in Oslo, maar is voor de zekerheid ondergedoken.

De aanslagen waren de dodelijkste in West-Europa sinds bommen in Madrid in 2004 191 levens eisten.


Zeker tachtig doden op Noors eiland (Foto: Novum)