Nederlandse banken verwelkomen Grieks steunpakket

ING Groep en Rabobank Group, de banken in Nederland met een aanzienlijke blootstelling aan Griekse staatsobligaties, verwelkomen vrijdag het nieuwe reddingspakket voor het Zuid-Europese land. Ze zeggen eerst alle mogelijkheden te willen onderzoeken voordat ze een beslissing nemen over hoe ze gaan bijdragen.

ING onderzoekt nog wat de bijdrage aan het EU-plan voor Griekenland gaat kosten, maar chief executive Jan Hommen is positief over de uitkomst.

"Ik ben blij dat er een deal ligt", zegt Hommen in een televisie-interview met de NOS in reactie op het donderdagavond bekendgemaakte akkoord van de Europese Unie.

Hommen benadrukt dat het concern met de bijdrage niet louter eigenbelang dient. "Het is belangrijk voor Nederland", zegt hij, om te vervolgen: "Ik denk dat de hele wereld er beter van wordt."

Voor ING is vooral van belang dat de financiële markten weer goed gaan functioneren, aldus Hommen. De kosten voor de bank kan hij nog niet inschatten. "We hebben als banken gezegd een bedrag van EUR50 miljard", wijst Hommen. ING heeft EUR1,4 miljard aan Grieks schuldpapier, bevestigt hij.

De bank kan op verschillende manieren bijdragen aan het EU-plan. "We moeten nog kijken welk van de vier opties we gaan kiezen", aldus de CEO, die erop wijst dat de uiteindelijke kosten daarvan afhangen. "Dat moeten we nog een keer gaan uitzoeken."

Rabobank, met een blootstelling van EUR200 miljoen, moet de technische details van het reddingsplan nog bekijken, laat een woordvoerder weten. "Er is nog steeds wat onduidelijkheid en we zullen zien wat de minst slechte optie voor ons is. Maar we zijn al blij dat een bankenbelasting geen onderdeel van de overeenkomst vormt."


Nederlandse banken verwelkomen Grieks steunpakket (Foto: Novum)