Nederlandse wiskundekids scoren goed op olympiade

De Nederlandse deelnemers aan de Internationale Wiskundeolympiade in Amsterdam hebben het beste resultaat gehaald sinds 1988. De zes middelbare scholieren sleepten twee zilveren en drie bronzen medailles in de wacht. De beste Nederlandse score werd behaald door de Nijmeegse gymnasiaste Madelon de Kemp.

De 18-jarige scholiere behaalde 23 van de maximaal 42 punten, en won daarmee een zilveren medaille. De tweede zilveren medaille ging naar de 16-jarige Daniël Kroes uit Woerden. Met een goede teamscore van 115 punten eindigde de Nederlandse ploeg op de 28e plaats. In totaal deden 101 landen aan de wedstrijd mee. Vorig jaar werd Nederland 38e.

De drie beste teams die meededen aan de prestigieuze wiskundewedstrijd waren die van China, de Verenigde Staten en Singapore. Die behaalden respectievelijk 189, 184 en 179 punten.

De beste individuele score werd behaald door de 18-jarige Duitse Lisa Sauerman. Ze sleepte alle 42 te behalen punten in de wacht. Een 13-jarige deelnemer uit Peru deed dit jaar voor de derde keer mee. Hij won een derde medaille. Hij had al een bronzen en een zilveren medaille uit voorgaande jaren.

De prijzen worden zaterdag uitgereikt tijdens de officiële sluitingsceremonie van de olympiade. Die wordt gehouden in het RAI Theater in Amsterdam. Het is voor het eerst sinds het begin in 1959 dat de wiskundewedstrijd in Nederland wordt georganiseerd.