Shell: dagelijks 100.000 vaten gestolen in Nigeria

Royal Dutch Shell meldt donderdag dat in Nigeria naar schatting ongeveer 100.000 vaten olie per dag worden gestolen van zijn activiteiten in de Nigerdelta.

"We hebben geen officiële cijfers wat de diefstal van olie betreft, maar wij schatten dat wij pakweg 100.000 vaten olie per dag aan diefstal verliezen", aldus Nick Wood, een woordvoerder van de divisie Upstream International.

Het Brits-Nederlandse concern meldt donderdag dat gedurende de afgelopen vijf jaar 75% van de olielekken in de regio werden veroorzaakt door sabotage. "Sabotage van de olie-infrastructuur is in de Nigerdelta aan de orde van de dag en wordt vaak veroorzaak door lokale milities en de lokale bevolking, die olie stelen voor eigen gebruik of illegale raffinage.

Experts schatten dat sinds in 1958 in de Nigerdelta met de productie van olie is begonnen zeker 9 miljoen vaten ruwe olie zijn gelekt - bijna twee keer zoveel als vorig jaar in de Golf van Mexico vrijkwam uit BP's Macondo-put.

Volgens Shell-bestuurder Godson Njoku ligt de eindverantwoordelijkheid voor het voorkomen van diefstal bij de Nigeriaanse overheid.

"Uiteindelijk heeft de olie-industrie niet de capaciteit om zijn volledige olie-infrastructuur voortdurend te bewaken. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om dit probleem aan te pakken", aldus de bestuurder.