Teeven wil privacy vliegtuigpassagiers borgen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat niet akkoord met de afspraken die Europa en de Verenigde Staten hebben gemaakt over het verstrekken van de gegevens van vliegtuigpassagiers. In een ontmoeting met zijn Europese collega's in Polen heeft hij zijn bezwaren kenbaar gemaakt. Hij stond hierin niet alleen, meldt een woordvoerder van het ministerie.

Teeven vindt dat de VS de gegevens niet langer dan vijf jaar mag bewaren, terwijl deze termijn in de huidige afspraken tussen de EU en de VS op vijftien jaar is vastgesteld. Ook wil Nederland dat de gegevens worden gebruikt voor de bestrijding van misdrijven waar minimaal vier jaar cel op staat, in plaats van een jaar of meer.

Teeven wil dat de maatregelen, die zijn bedoeld om terrorisme aan te pakken, proportioneel zijn en niet onnodig inbreuk maken op de privacy van passagiers. Dat meldt de woordvoerder.

De Europese Commissie moet, omdat meerdere landen bezwaar hebben, terug naar de onderhandelingstafel om over een aangepast akkoord te onderhandelen. Dit moet op 11 september klaar zijn.


Teeven wil privacy vliegtuigpassagiers borgen (Foto: Novum)