CDA: sluit alle coffeeshops

Volgens het CDA moeten alle coffeeshops dicht en moet het gedogen van softdrugs stoppen. De regeringspartij meent dat dit volgt uit de uitspraak van de Raad van State, dat gemeenten vanwege de Opiumwet geen blowverbod in kunnen stellen.

De uitspraak van de Raad volgt op een geschil tussen de gemeente Amsterdam en bewoners, die een blowverbod bij een kinderspeelplaats eisten. In het oordeel wordt gesteld dat een blowverbod op gemeentelijk niveau onmogelijk is, omdat softdrugsbezit volgens de landelijke wet al verboden is, en het gebruik dus ook.

WietplantIn de uitspraak is te lezen dat gebruik van softdrugs verboden is omdat dit het bezit ervan impliceert. Een verbod op gebruik staat niet expliciet in de Opiumwet, maar nu de Raad van State heeft geoordeeld dat het niet mag, moet die uitspraak volgens de Christendemocraten worden nageleefd.

"De Raad van State is klip en klaar", aldus CDA-Kamerlid Coşkun Çörüz. "Wij vinden drugs gewoon troep. Het leidt tot gezondheidsklachten en criminaliteit, daar moet je gewoon een eind aan maken", voegt hij eraan toe. De partij zal minister van Justitie Opstelten (VVD) vragen toe te zien op wetshandhaving en te stoppen met gedogen.

Eerder stelde het CDA samen met de VVD al dat de wietpas die het kabinet in wil voeren, de laatste kans is voor het gedoogbeleid. Veel experts zijn echter van mening dat de pas juist problemen zal veroorzaken zoals straathandel, een van de redenen waarom het gedoogbeleid ooit werd ingevoerd.

Coffeeshop te Amsterdam 
Coffeeshop te Amsterdam (foto: Google Maps)