Mast Drentse tv-toren ingestort

In Drenthe woedt momenteel een brand op een nogal vreemde plek. De zendtoren in Hoogersmilde staat namelijk in brand.

De brand zou zijn uitgebroken op een hoogte van maar liefst 100 meter. De Drentse brandweer is massaal uitgerukt om het vuur te blussen.

De omvang en oorzaak van de brand zijn nog niet bekend. Evenmin is bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Update 14.50 uur:
De brandweer spreekt inmiddels over een 'grote brand'. De tv-zenders Nederland 1,2 en 3 zijn inmiddels uitgevallen, zo meldt Dagblad van het Noorden. Ook de radiozenders zijn in Drenthe uitgevallen.

Update 14.56 uur:
Inmiddels zijn ook al de eerste foto's op internet verschenen. Een duidelijke foto van de brand is hier te zien.

Update 15.30 uur:
Voor zo ver bekend zijn er geen slachtoffers bekend. Wel is het vuur moeilijk te bestrijden aangezien de brand op 82 meter hoogte is uitgebroken. Volgens een woordvoerder van de Drentse brandweer zijn heel veel brandweerlieden met klein materieel de inwendige trap opgelopen, zo weet Nu.nl te melden. "Dat is niet zonder risico, want ze kunnen ingesloten worden door het vuur."

Samen met de politie heeft de brandweer huizen in de omgeving ontruimd. Inwoners van Denthe, Friesland, Groningen en delen van Overijssel blijven voorlopig verstoken van de publieke radiozenders. Ook zijn er inmiddels meer foto's opgedoken, die hier zijn te zien.

Update 15.45 uur:
De hitte is de zendmast te veel geworden. De mast van de toren zou inmiddels zijn omgevallen. Een foto hiervan is hier te zien.

Update 16.00 uur:
De noordelijke provincies zullen waarschijnlijk lange tijd verstoken blijven van radio. Het is nu duidelijk dat de tuidraden van het bovenste deel van de zendmast het hebben begeven. Het gehele ding is ingestort. Een duidelijke foto van de ravage is hier te zien.

Update 16.28 uur:
Toevallig of niet, De Telegraaf meldt dat ook in de zendmast van Lopik vanmiddag een korte brand heeft gewoed. Het is nog niet bekend of beide branden verband houden met elkaar.

Update 16.35 uur:
Door de brand in de Drentse zendmast is de website van RTV Drenthe inmiddels overbelast. Wel hebben ze een mooie fotoreportage op de site, waarin stap voor stap de val van de mast is te zien. Op de site is tevens te lezen dat de brand op een hoogte van 180 meter is uitgebroken. Volgens de regionale omroep zijn er ambulances onderweg en is de brand opgeschaald naar GRIP 2.

Update 16.48 uur:
De mast van de toren is inmiddels ingestort. Hieronder het filmpje.