WK Qatar 2022 krijgt misschien drie helften

Na het besluit van de FIFA om het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar te houden is de temperatuur een hot item. Er waren al geruchten dat het WK in januari zou moeten worden gehouden, nu komt er één naar boven waar nog weinigen aan gedacht hebben. De FIFA zou namelijk, als de temperaturen echt de pan uit reizen, kunnen besluiten om een wedstrijd op te delen in drie delen van elk 30 minuten.

Tijdens de Qatar Infrastructuur Conferentie in Londen vertelde Michael Beavon dat de temperatuur nooit boven een comfortabele 24 graden zou uitkomen. Beavon is de directeur van Arup Associates, het bedrijf dat heeft geholpen met de ontwikkeling van de koelsystemen voor de twaalf stadions.

"Tussen de 24 en 29 graden is er een gemiddeld risico op oververhitting bij spelers. Als de temperatuur daar boven komt dan wordt de kans daarop ineens een stuk hoger. De FIFA zegt dat indien het 32 graden worden de wedstrijd gestopt wordt en er drie delen gespeeld worden van elk 30 minuten in plaats van twee helften van 45. Dit wordt echter gezien als nood oplossing."

"De reden is dat spelers tussendoor kunnen drinken om dehydratatie te voorkomen. Het probleem is echter dat ondermeer de Tv-schema's compleet overhoop worden gehaald. Qatar heeft beloofd dat de wedstrijden zullen plaatsvinden in normale temperatuursomstandigheden. Er moet gespeeld worden in een veilige situatie zonder ingrijpen van de FIFA."

Een woordvoerder van de FIFA zei echter tegen Reuters dat een dergelijke drastische verandering niet op de agenda staat van de organisatie. "De mogelijkheid is nog niet ter sprake gekomen. In elk geval zou het betekenen dat er een verandering moet komen in de Wetten van het Spel. Sowieso moet eerst de International Football Association Board (IFAB) het analyseren en goedkeuren."