Seksspeeltjes niet zonder gevaar

Bij zeer intensief gebruik zijn seksspeeltjes als dildo's en vibrators schadelijk voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA). Er kan onder andere schade aan nieren en lever ontstaan.

Het gaat hierbij om speeltjes die gemaakt zijn van de kunststof PVC. Weekmakers die in deze stof zitten, kunnen schadelijk zijn. Kinderspeelgoed mag daarom al niet meer van deze kunststof gemaakt worden.

Omdat de nVWA inschat dat slechts weinig gebruikers hun erotische speeltjes zeer intensief gebruiken, heeft de dienst de minister vooralsnog niet gevraagd om deze speeltjes te verbieden. Onder zeer intensief gebruik verstaan de onderzoekers een gebruik van twee of meer uur per dag en dat minstens vijf dagen achter elkaar.

Waarschuwing
De dienst adviseert minister Schippers van Volksgezondheid wel om een waarschuwing op de verpakking van deze producten te laten zetten. Kopers die gewaarschuwd zijn voor de kunststoffen die in een speeltje verwerkt zijn en de gevaren die deze stoffen met zich meebrengen, kunnen dan een weloverwogen keuze maken voordat ze een vibrator of ander speeltje aanschaffen.

Het onderzoek is uitgevoerd, omdat er al langere tijd onduidelijkheid is over de gevaren van dildo's waar weekmakers in verwerkt zijn. In Duitsland kreeg bondskanselier Merkel onlangs zelfs de vraag om grenswaarden vast te stellen voor de hoeveelheid weekmakers in seksspeeltjes.