'Spelcomputerfabrikanten denken te ouderwets'

Fabrikanten van spelcomputers staan niet open voor nieuwe verdienmodellen in de game-industrie. De strategie van Nintendo is achterhaald, Microsoft houdt nors vast aan oude successen en alleen Sony verwelkomt free-to-playspellen. Dat schrijft de website Gamesindustry op basis van uitspraken van consultant Rick Gibson van Games Investor Consulting.

Gibson betreurt de geslotenheid van de fabrikanten. Hij ziet het niet omarmen van free-to-play als een gemiste kans. Hiermee wordt namelijk wel degelijk geld verdiend. "Op de pc praat je over gemiddeld twintig tot dertig dollar per betalende gebruiker, maar om de een of andere reden worden deze verdienmodellen niet voldoende gebruikt op spelcomputers", zei hij dinsdag tijdens een conferentie in Newcastle.

Met Playstation Home, enkele gratis massively multiplayer online games en het schietspel Dust 514 staat Sony volgens Gibson aan de wieg van een nieuw tijdperk. Consumenten kunnen straks gratis gamen op de PlayStation 3 en pas betalen wanneer ze iets extra's willen. "Wij denken dat deze microtransacties steeds interessanter worden voor een grotere groep mensen", aldus Gibson.

Op de pc verkiezen steeds meer online games het free-to-playverdienmodel boven de verkoop van abonnementen of de losse winkelverkoop. Online rollenspellen als Champions Online, The Lord of the Rings Online en het schietspel Team Fortress 2 zijn gratis te spelen. Spelers kunnen tegen betaling virtuele kledingstukken, extra gebieden of virtuele valuta kopen en op die manier meer uit het spel halen.


'Spelcomputerfabrikanten denken te ouderwets' (Foto: Novum)