Britten gewaarschuwd tegen groentekiemen

De Britse autoriteiten hebben consumenten zaterdag geadviseerd geen ongekookte groentekiemen te eten. Dat gebeurde nadat Frankrijk een reeks gevallen van besmetting met E.coli in verband bracht met het Britse zadenverkoopbedrijf Thompson & Morgan.

Frankrijk zette de verkoop van fenegriek-, mosterd- en rucolazaden afkomstig van het bedrijf stop nadat acht mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen na besmetting met de bacterie. Zeker twee van hen werden ziek na consumptie van kiemen van de zaden in Begles, een buitenwijk van Bordeaux.

In een verklaring heeft Thompson & Morgan laten weten dat er geen bewijs is voor het verband tussen de besmettingen en de zaden van het bedrijf en dat 'iets lokaals in de regio van Bordeaux of de manier waarop met het product is omgegaan en hoe het is gekweekt eerder de oorzaak is dan onze zaden'.

Een woordvoerder van de Britse Voedsel- en Warenautoriteit zei dat er nog geen bewijs is dat het bedrijf de bron van de besmetting is en dat er in Groot-Brittannië geen gevallen zijn gemeld. Het advies aan de consumenten is een voorzorgsmaatregel, aldus de woordvoerder.

Frankrijk onderzoekt momenteel de manier waarop de zaden zijn gekweekt, meldt Thompson & Morgan. Het bedrijf heeft monsters aan de Britse autoriteiten afgestaan voor onderzoek.