Ouders willen universele mediaclassificatie

Volgens onderzoek van WebMD willen Amerikaanse ouders een universeel classificatiesysteem voor games, tv, films, websites en muziek. Het onderzoek wijst uit dat papa's en mama's naast een leeftijdsindicatie graag gedetailleerde informatie krijgen over de inhoud.

Een algehele leeftijdsbepaling die op alle media kan worden toegepast is volgens het onderzoek 'onmogelijk', maar universele beschrijvingen van de inhoud behoort tot de mogelijkheden. "Aangezien we de kant opgaan dat we alle onze digitale media op een apparaat afspelen, lijkt de tijd rijp om serieus na te denken over hoe we de mediaclassificatie naar een volgend stadium kunnen brengen", schrijven de onderzoekers.

Daarnaast keek het onderzoek naar het toepassen van verscheidene classificatiesystemen op verschillende vormen van media,  wat problematisch bleek te zijn. Dit omdat wat in sommige media acceptabel is in andere onacceptabel is, wat zorgt voor inconsistenties en misplaatste adviezen. Zo bleek er bij 79 procent van de tv-shows geen indicatie te zijn voor geweld, terwijl dit er wel inzat. Het zal dus nog wel enige tijd duren voordat er goed werkend classificatiesysteem bestaat dat op alle media kan worden toegepast.