D66 wil terugkeerregeling voor ongetrouwde militair

Ook niet getrouwde uitgezonden militairen moeten terug kunnen naar hun geliefde als daar iets mee gebeurt. D66-Kamerlid Wassila Hachchi vraagt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) maandag dit meteen te regelen, bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in Spits.

Uitgezonden militairen hebben het recht om op kosten van defensie naar huis te gaan als er iets ernstigs is met een directe bloedverwant of echtgenote. Vrienden of vriendinnen vallen echter niet onder die regeling.

Hierdoor zouden militairen min of meer worden gedwongen te trouwen als ze alles goed voor het thuisfront willen regelen. Hachchi heeft zelf in het leger gezeten en weet volgens de woordvoerder uit eigen ervaring hoe lastig het is om voor zo'n keuze te worden gezet. Ook mensen in haar omgeving kampten met het probleem.

Militairen zouden daarom het recht moeten krijgen een nauwe verwant aan te wijzen waarvoor ze terug naar Nederland mogen komen. Dat hoeft niet per se een geliefde te zijn. Het Kamerlid wijst erop dat ook singles dierbaren buiten hun familie kunnen hebben.

De regeling hoeft volgens de partij niets extra te kosten. Het gaat immers alleen om mensen die thuis een ernstig noodgeval hebben. D66 wil de terugkeerregeling direct aanpassen zodat ook de militairen die voor de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz worden uitgezonden er profijt van hebben.