Griekse betogers op de vuist met politie

De Griekse politie heeft woensdag in de Griekse hoofdstad Athene traangas ingezet tegen groepen demonstrerende jongeren. De betogers gooiden molotovcocktails naar het parlementsgebouw waar de parlementsleden druk doende waren steun te zoeken voor nieuwe bezuinigingsmaatregelen die Griekenland moeten behoeden voor een failliet. Zeker tien betogers liepen verwondingen op.

Er was een enorme politieoperatie gaande in het centrum van de hoofdstad. Zo'n vijfduizend agenten wilden voorkomen dat de demonstranten het parlementsgebouw zouden blokkeren. Een groot deel van Athene was afgesloten voor al het verkeer en voetgangers en de politie richtte barricades op, zodat parlementariërs per auto het parlement konden bereiken.

De rellen braken uit op het moment dat premier George Papandreou met president Karolos Papoulias overleg voerde over de kredietcrisis. Toen de voertuigen met daarin Papandreou en Papoulias later langsreden begonnen de betogers hen uit te jouwen en belachelijk te maken. Buiten het parlement scandeerden de demonstranten 'Treed af! Treed af!'.

Niet alleen jonge betogers waren op het protest afgekomen, ook ouderen en kinderen hadden zich aangesloten. Op het Syntagma-plein waren meer dan 25 duizend mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de bezuinigingsmaatregelen. Een paar honderd mensen gooiden de ramen van een duur hotel aan diggelen, anderen smeten stoeptegels en molotovcocktails naar agenten.

Ook in Thessaloniki werd gedemonstreerd. Twintigduizend mensen hielden hier een vreedzaam protest tegen het beleid van de regering. De crisis kan leiden tot het bankroet van Griekenland, maar vormt ook een bedreiging voor de toekomst van de eurozone.