Turkse regeringspartij aan leiding in verkiezingen

De AK-partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat in de voorlopige uitslagen van de zondag gehouden parlementsverkiezingen aan de leiding. Hoewel de eerste uitslagen officieel pas na 21.00 uur lokale tijd gemeld mogen worden, berichtte de staatstelevisiezender TRT nog geen twee uur nadat de laatste stembureaus in het westen van het land om 17.00 uur gesloten waren dat de regeringspartij 54 procent van de stemmen heeft gekregen.

Dat de AK-partij aan de leiding gaat is wat op grond van de opiniepeilingen van de afgelopen weken mocht worden verwacht. Het spant er meer om of de islamitisch georiënteerde partij een tweederde meerderheid weet te behalen waarmee zonder steun van andere partijen grondwetswijzigingen kunnen worden doorgedrukt. Erdogan wil een nieuwe grondwet met 'basale rechten en vrijheden', die in de plaats moet komen van de grondwet die in 1982 onder toezicht van de militairen werd doorgevoerd.

Zo'n vijftien partijen en tweehonderd onafhankelijke kandidaten namen aan de verkiezingen deel. Ongeveer vijftig miljoen Turken, of twee derde van de bevolking, waren stemgerechtigd. Voor het eerst werden bij de verkiezingen transparante stembussen gebruikt in plaats van houten. Zo was voor iedereen te zien dat ze in het begin leeg waren en dat de gele enveloppen met stembiljetten zich opstapelden naarmate de verkiezingen vorderden.

Erdogan verklaarde in Istanbul dat de verkiezingen zonder problemen waren verlopen. Later meldde het persbureau Anatolia dat de politie in de zuidoostelijke provincie Batman 34 mensen had opgepakt. Zij zouden kiezers onder druk hebben gezet om op de pro-Koerdische Vrede en Democratie Partij te stemmen, die volgens de autoriteiten banden heeft met Koerdische rebellen.