Mexicaanse politie redt opgehangen tiener

De politie van de Mexicaanse stad Monterrey heeft woensdag een tiener gered die was neergeschoten en opgehangen aan een brug. Voor een andere man die naast hem bungelde en een ander die op de grond onder de brug lag kwam de hulp te laat.

Ooggetuigen vertelden de politie dat een groep mannen uit een voertuig was gekomen en de drie mannen rond 10.00 uur aan de brug had opgehangen. Alle drie waren gemarteld en neergeschoten en hun handen waren geboeid met tape, zei een rechercheur. De dode man had in zijn handen een mobieltje geklemd, een aanwijzing dat hij mogelijk werd beschouwd als een verklikker.

Zondag werden aan een andere brug in Monterrey twee opgehangen mannen gevonden, van wie er één een voet miste. De moorden worden in verband gebracht met een machtsstrijd tussen drugskartels die al twee jaar gaande is.

In de buitenwijken van Morelia, de hoofdstad van de deelstaat Michoacan, zijn op zes verschillende plekken eenentwintig lijken aangetroffen. Op een zevende plek wordt nog gezocht naar zes lijken die daar begraven zouden zijn. Volgens procureur-generaal Jesus Montejano staan de moorden vermoedelijk allemaal met elkaar in verband. Alle slachtoffers waren opgehangen of verdronken en vertoonden tekenen van marteling.

In de kuststad Acapulco vond de politie woensdag de overblijfselen van acht mannen en twee vrouwen in een massagraf nadat omwonenden hadden geklaagd over stank. Donderdag wordt er verder gegraven.

Sinds de Mexicaanse president Felipe Calderon in december 2006 de strijd aanbond tegen de drugshandel zijn bij drugsgerelateerd geweld in Mexico meer dan 35 duizend mensen om het leven gekomen.