Man stopt hamplakjes in moslimschoenen

Was eerder al een Maleisische moskee het doelwit van pestkoppen, vandaag bereikt het bericht ons dat een islamitisch gebedshuis in het Engelse Bristol op de korrel is genomen. Een 30-jarige dronkenlap heeft plakjes ham verstopt in de schoenen van biddende moslims.

Jamie Knowlson heeft het niet zo op moslims. Bezoekers van de Al-Baseera moskee in Bristol, waar wekelijks zo'n tweeduizend Somalische moslims op blote voeten komen bidden, hadden keurig hun schoenen buiten gezet. Toen ze klaar waren en hun schoenen weer wilden aantrekken, bleek Knowlson de schoenen te hebben voorzien van inlegzooltjes van varkensvlees. Daarnaast had hij hamplakjes op de omheining van de moskee gedrapeerd.

Bij zijn arrestatie gaf de Brit toe de actie te hebben gepleegd in een dronken bui. Hem hing 2 jaar gevangenisstraf boven het hoofd, maar aangezien hij spijt heeft betuigd, is deze omgezet in een half jaar voorwaardelijk. Wel moet hij 150 uur schoffelen. Het proces tegen een tweede dader moet nog beginnen.

Imam Mubarak Mohamud van de bewuste moskee heeft geschokt en verbijsterd gereageerd op de racistische pesterij. Desondanks zijn de moslims niet rancuneus. "Wij onderwijzen tolerantie", luidt Mohamuds reactie.