Australische eist compensatie voor tijd in cel VAE

Een Australische vrouw wil van haar regering schadevergoeding voor de tijd die zij in de Verenigde Arabische Emiraten in de cel heeft gezeten nadat ze daar aangifte van verkrachting had gedaan. De 29-jarige Australische verwijt haar regering dat de diplomaten die haar destijds bijstonden haar niet hebben gewaarschuwd voor de risico's van de aangifte.

De vrouw bracht 8 maanden in de cel door. Zij was in de VAE schuldig bevonden aan seks zonder getrouwd te zijn en het drinken van alcohol zonder speciale vergunning. Dit gebeurde nadat ze bij de politie aangifte had gedaan van verkrachting in het hotel waar zij werkte in het emiraat Fujairah. De vrouw zei door meerdere collega's te zijn verkracht nadat ze drugs in haar drankje hadden gedaan. De vrouw deed aangifte in de zomer van 2008, werd gevangen gezet en kwam pas in maart 2009 weer vrij.

Volgens haar advocaat heeft de vrouw onmiddellijk na de verkrachting de hulp van het Australische consulaat in Dubai ingeroepen. Daar heeft niemand haar op de risico's van aangifte gewezen. In de VAE is seks zonder getrouwd te zijn bij wet verboden. Als je verkracht wordt door iemand anders dan je echtgenoot, ben je in overtreding van die wet.