Openbaar vervoer Amsterdam plat door staking

Het openbaar vervoer in Amsterdam ligt dinsdag de hele dag plat. In de hoofdstad rijden geen bussen, metro's en trams omdat het vervoersbedrijf GVB actie voert tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden en er miljoenen op te bezuinigen.

Het kabinet wil dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het openbaar vervoer voortaan aanbesteden om het openbaar vervoer efficiënter te organiseren. Dit moet 120 miljoen euro opleveren. Daarnaast krijgen de drie grote steden 45 miljoen euro minder van het rijk voor onder meer het openbaar vervoer.

Volgens de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM leiden de maatregelen tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De drie bedrijven voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin mei in de ochtendspits.

Maandag liet minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) nog weten dat de drie grote steden 23 miljoen euro minder hoeven te bezuinigen. Voor de vakbonden is die handreiking echter niet voldoende en dus gaan de aangekondigde stakingen door.

Volgens het GVB verdwijnen in Amsterdam als de plannen van het kabinet doorgaan minstens dertig van de 44 buslijnen, zes van de tien tramlijnen en een van de vier metrolijnen. Ook verliezen tussen de 1400 en 1500 medewerkers hun baan.

De staking in Amsterdam begint dinsdag om 03.00 uur en duurt tot 01.00 uur de volgende dag. De veren over het IJ varen volgens de normale dienstregeling. Woensdag wordt er gestaakt in Den Haag en donderdag in Rotterdam.


Openbaar vervoer Amsterdam plat door staking (Foto: Novum)