Minister wil meer 'roze gemeenten'

Het aantal gemeenten met een homo-emancipatiebeleid moet fors worden uitgebreid, van de huidige 18 naar de 50 grootste gemeenten. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag bekendgemaakt in Amsterdam.

De bewindsvrouw, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, heeft samen met de wethouders van deze 18 gemeenten een verklaring ondertekend waarin zij toezeggen voor 1 november een concreet plan op te stellen om de veiligheid en weerbaarheid van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te verbeteren. Ook de sociale acceptatie van deze groepen moet worden vergroot.

Hiervoor stelt Van Bijsterveldt de komende drie jaar 20.000 euro beschikbaar voor de kleinere gemeenten en 50.000 euro voor de vier grootste gemeenten. De overige gemeenten moeten zich hierbij aansluiten, vindt de minister. Zij wil hiermee bereiken dat haar homo-emancipatiebeleid een landelijke dekking krijgt.

Hoewel de sociale acceptatie van homoseksuelen de laatste jaren is toegenomen, hebben zij regelmatig te maken met geweld.