Bron EHEC-bacterie niet in Duitse groenten

De bron van de EHEC-bacterie ligt niet bij groenten uit Duitsland. Dat heeft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdagavond gezegd. Volgens Duitse laboratoria zijn groenten als komkommers, tomaten en sla schoon. De onderzoekers vonden ook geen schadelijke stoffen op Nederlandse groenten.

"Ik ben blij dat we nu definitief weten dat komkommers, tomaten en sla schoon en veilig zijn", reageert Bleker op de uitkomsten van de onderzoeken. "En nog blijer word ik van het bericht dat op de Nederlandse groenten helemaal geen stoffen zijn aangetroffen waar je last van zou kunnen hebben." Waar de bron van de besmetting wel ligt, is nog een raadsel.

De grote hoeveelheid zieken en de onzekerheid over de bron van de besmetting leidt in veel landen in Europa tot het stilvallen van de vraag naar groenten. De Europese Commissie wil door middel van een promotiecampagne het vertrouwen van de consument herstellen. Volgens Bleker komt daar twintig miljoen euro voor beschikbaar. Ook de groentesector moet een bijdrage leveren.

Naast de campagne wordt ook een Europees noodfonds niet langer uitgesloten. Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft volgens Bleker gezegd extra financiële steun voor groentetelers en -handelaren te bestuderen. LTO Nederland pleitte eerder woensdag nog voor zo'n noodfonds. Door de EHEC-bacterie lijdt de groentesector circa dertig miljoen euro verlies per week.

Bleker liet eerder weten tien miljoen euro Europees geld te willen inzetten om Nederlandse tuinders bij te staan. Ook hier moet de sector een bedrag zelf bijleggen.

In Nederland zijn tot nu toe zeker vijf mensen ziek geworden na besmetting met de EHEC-bacterie. Zij werden allemaal ziek na een bezoek aan Duitsland, waar het aantal zieken is opgelopen tot zo'n 1500. In totaal heeft de bacterie aan zeventien mensen in Duitsland en Zweden het leven gekost.


Bron EHEC-bacterie niet in Duitse groenten (Foto: Novum)