Stank door regen in Brabant

Als het binnen twee weken hevig gaat regenen, kan dat tot stankoverlast leiden in gemeenten in het westen van Noord-Brabant. Doordat vrijdag een persleiding brak, kan het rioolstelsel in sommige gemeenten alleen nog regenbuien van 3 of 4 millimeter aan, meldt het waterschap Brabantse Delta dinsdag.

Gemeentelijke rioolstelsels hebben zogenoemde overstorten. Als het riool de watertoevoer niet aankan, kan water via een soort noodklep worden geloosd in bijvoorbeeld vijvers of singels. "De vijver wordt dan vervuild en dat kan gaan stinken", legt een woordvoerder van het waterschap uit.

De overstorten liggen vooral aan de rand van het stedelijk gebied. De gemeenten waar het kan gaan stinken zijn Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen, Etten-Leur, Woensdrecht en Moerdijk.

Met de persleiding wordt afvalwater van een groot deel van het westen van Noord-Brabant afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Bath. De persleiding is zondag met een noodreparatie hersteld, maar kan niet veel hebben.

Om de gerepareerde leiding heen wordt nu een noodleiding aangelegd. De eerste leiding moet donderdag in werking treden. De komende twee weken worden meer omleidingen aangelegd. Daarna kan het riool weer hevige buien afvoeren.

De breuk in de persleiding kwam volgens het waterschap door cementaantasting. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht.

Vanwege de gebroken persleiding werd van vrijdag tot en met zondag afvalwater rechtstreeks in de Westerschelde geloosd. Dat werd gedaan om te voorkomen dat de riolen zouden overlopen. Het water wordt sinds zondag 12.30 uur weer gezuiverd.