Spoedoverleg over EHEC-bacterie

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) keert maandag terug van een bezoek aan Hongarije voor een spoedoverleg over de EHEC-bacterie. Maandagmiddag spreekt hij met vertegenwoordigers van onder meer het Productschap Tuinbouw, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en LTO Nederland over de gevaarlijke bacterie. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

Bij het overleg schuiven ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Voedsel- en Warenautoriteit aan. Een woordvoerder van het CBL laat weten dat het belangrijkste punt tijdens het overleg wordt om in kaart te brengen wat er nu precies aan de hand is en welke maatregelen genomen kunnen worden.

"Voedselveiligheid is voor ons nu prioriteit nummer een", laat het CBL weten. "We willen weten wat er aan de hand is en wat we kunnen doen. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de besmetting vooral een lokale aangelegenheid is. Alle gevallen van besmetting zijn te herleiden naar Noord-Duitsland."

Vooralsnog zijn er uit Nederlandse supermarkten nog geen komkommers verwijderd. "En we merken ook niets van een teruglopende vraag, de Nederlandse consument is nuchter wat dat betreft", aldus de woordvoerder van het CBL. Tsjechië en Oostenrijk besloten zondag om partijen Spaanse komkommers die mogelijk met de EHEC-bacterie zijn besmet uit de winkelschappen te halen.

In Duitsland heeft de darmbacterie al aan tien mensen het leven gekost. Ook in Zweden en Denemarken zijn mensen ziek geworden.