College Venlo struikelt over stadion

De Venlose coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA willen niet meer met elkaar verder door ruzie over het nieuwe stadion van VVV-Venlo. Aanleiding voor de breuk is de opstelling van coalitiepartij PvdA in de gemeenteraad. De partij stemde eerder deze week tegen de plannen voor het terrein van de voormalige Frederik Hendrikkazerne. Op dat terrein moet onder meer het nieuwe stadion voor VVV-Venlo verrijzen.

Struikelsteen voor de PvdA was de investering die de gemeente zou moeten doen in het zogenoemde Kazernekwartier. De gemeente verstrekt een lening van 21 miljoen euro en koopt voor nog eens 15 miljoen aandelen in het project, waar behalve het voetbalstadion ook een ROC, gezondheidszorg en commerciële voorzieningen komen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor deze plannen.

Ondertussen is het zwartepieten begonnen. De PvdA geeft coalitiepartner VVD de schuld van de val van het college. Een voorstel om na een afkoelperiode een bemiddelaar aan te stellen werd volgens de sociaaldemocraten door de VVD onmiddellijk van de hand gewezen. Het CDA zou dat voorstel wel gesteund hebben.

De VVD stelt dat hen steeds weer bleek van 'wezenlijke verschillen' tussen VVD en CDA aan de ene kant en de PvdA aan de andere. "Dit heeft geresulteerd in een niet-werkbare situatie en een onstabiel college. Wij hebben dan ook geen andere mogelijkheid gezien per direct de samenwerking met de PvdA te beëindigen."

Het CDA zegt de val van het college te betreuren.