Bende verduistert 45 miljoen van banken

Een criminele organisatie heeft via een gat in het internetsysteem voor de aan- en verkoop van opties 45 miljoen euro verduisterd van ABN Amro en de Rabobank. Maandag zijn zes kopstukken van de organisatie opgepakt, zegt hoofd opsporing van de bovenregionale recherche Noord- en Oost-Nederland René Oosterlaken in het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdagavond.

De zaak kwam aan het licht, toen de banken geld misten en aangifte deden. De banken hebben 41 miljoen euro inmiddels teruggehaald en stellen het gat in het systeem te hebben gedicht. Klanten zouden geen schade hebben ondervonden.

Justitie heeft daarnaast voor een aantal miljoen euro beslag gelegd op onder meer huizen, sportauto's, twee vrachtwagens, twee scooters en een jacuzzi. Ongeveer 1 miljoen euro is nog spoorloos, zei Oosterlaken.

De organisatie zou uit dertig personen bestaan. In de zaak werden in december al dertien verdachten opgepakt. Toen leek het te gaan om een fraudebedrag van 5,6 miljoen euro bij ABN Amro.

De verdachten hebben volgens Oosterlaken gebruikgemaakt van een gat in het beleggingssysteem via internet bij de twee banken. Daardoor wordt de aankoop van opties via internet later afgerekend. Voordat de banken konden afrekenen, zouden de opties al zijn doorverkocht en was de opbrengst naar diverse buitenlandse bankrekeningen in onder meer Hongarije, Luxemburg, België en Duitsland doorgesluisd.

De aangehouden verdachten zijn vijf mannen en een vrouw uit Bunschoten, Beneden-Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Altforst.