Britse krijgt 6,2 miljoen pond na mislukte facelift

Een Britse die aan een mislukte facelift naar eigen zeggen 'een oog als een monster' overhield, heeft maandag door het Britse Hooggerechtshof een schadevergoeding van 6,2 miljoen pond (7,1 miljoen euro) toegekend gekregen. De vrouw, de 49-jarige Penny Johnson, onderging de facelift in 2003.

Johnson klaagde na de operatie, die volgens haar een 'experiment' was, haar chirurg aan. De arts erkende aansprakelijkheid, maar verwierp de aantijging dat de facelift een experiment was. Door de operatie raakte een zenuw in de rechterkant van Johnsons gezicht beschadigd. Haar gezicht trekt voortdurend samen en de kinderen van Johnson zeggen dat hun moeder 'het oog van een monster' heeft.

Johnson kon na de facelift niet meer aan het werk en leed een verlies van 54 miljoen pond toen haar zaak bankroet ging. Het Hooggerechtshof kende haar een vergoeding voor inkomstenderving toe.

De voorzitter van de Britse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie noemt de schadevergoeding buitensporig, 'zeker in het licht van de schadevergoeding die mensen, onder wie militairen, krijgen als ze een ledemaat kwijtraken of de rest van hun leven zorg nodig hebben'. Fazal Fatah zei te hopen dat de rechtszaak geen precedent schept en benadrukte dat geen enkele operatie geheel vrij van risico's is. "Het begrijpen van de procedure, de waarschijnlijke uitkomst en de mogelijke risico's zijn belangrijk om een welbewuste keus te maken over het wel of niet ondergaan van een operatie", aldus Fatah.