JOVD: Onduidelijkheid godslastering onbegrijpelijk

De JOVD vindt het onbegrijpelijk dat de VVD geen steun meer geeft aan het wetsvoorstel om godslastering niet langer strafbaar te stellen. De jongerenorganisatie van de VVD vreest dat van uitstel afstel komt. Ook eist de JOVD duidelijkheid over mogelijke afspraken die zijn gemaakt met de SGP in ruil voor politieke steun aan het kabinet.

De VVD, D66 en de SP dienden vorig jaar een voorstel om het verbod op het beledigen van religies uit het wetboek van strafrecht te halen. Dit werd ondertekend door Fred Teeven, die toen nog Kamerlid was namens de liberalen. Toen hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie werd was een nieuwe handtekening van de VVD nodig, maar die is nog niet gezet.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur trekt het nut van het wetsvoorstel in twijfel, maar houdt in het midden of zijn partij voor of tegen is. Hij zegt dat hij liever een 'brede herziening' ziet van de vrijheid van meningsuiting.

De JOVD vreest dat dit veel te veel tijd kost en wil het ijzer smeden nu het heet is. "Het idiote godslasteringverbod is iets waar liberalen zich al heel lang, en terecht, boos om maken", laat JOVD-voorzitter Martijn Jonk weten. "Als je dan de kans hebt om het aan te pakken dan moet je het doen."

Jonk is sceptisch over de mogelijke steun van de SGP, die nodig kan zijn om de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. "Er wordt gezegd dat er geen afspraken worden gemaakt, maar ondertussen gebeuren de vreemdste dingen." Hij wil dat de VVD open kaart speelt over de afspraken met de streng gereformeerde partij.