Cohen spreekt van kabinet voor de happy few

PvdA-leider Job Cohen noemt het kabinet van premier Mark Rutte het 'kabinet van de happy few'. Volgens Cohen draaien de hardwerkende Nederlanders op voor de rekening van de financiële en economische crisis terwijl de 'allerrijksten alleen maar rijker worden'.

Dit zei hij donderdag tijdens het Verantwoordingsdebat. Officieel gaat dit debat over de jaarverslagen over 2010, maar in de praktijk kruisen de fractievoorzitters de degens met minister-president Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over het beleid van het huidige kabinet.

Cohen prees de aanpak van de crisis van het vorige kabinet, waar zijn partij deel van uitmaakte. Volgens hem was niet te snel bezuinigen en gericht investeren een verstandige en sociaal verantwoorde manier om de grote economische problemen het hoofd te bieden.

Het huidige kabinet legt volgens hem de rekening bij de verkeerde mensen neer. Zo laakt de PvdA-leider het beleid ten aanzien van hoger onderwijs, zorgleerlingen en jonge gehandicapten. De draconische bezuinigingen bij Defensie noemt hij 'onverantwoord', net als de aanpak van de woningmarkt.

Ook vindt Cohen de wijze waarop het kabinet verantwoording aflegt niet in orde. Hij vindt dat onvoldoende duidelijk wordt wat het effect van het kabinetsbeleid is op mensen. "Ik daag het kabinet uit om niet in de eerste plaats een financiële doelstelling maar een menselijke doelstelling te hanteren."