Nieuwe stakingen in Griekenland

Veel Grieken hebben woensdag het werk neergelegd uit woede over het bezuinigingsprogramma van de regering. Bijna alle publieke diensten liggen stil. De regering wil voor 2015 zo'n 23 miljard euro bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen.

Trein- en veerbootdiensten zijn geannuleerd en tussen 12.00 en 16.00 uur blijven vliegtuigen aan de grond, omdat luchtverkeersleiders staken. In Athene staken medewerkers van het openbaar vervoer enkele uren.

Zo'n drieduizend leden van de communistische vakbond PAME namen deel aan een protestmars in het centrum van Athene. De twee grootste Griekse vakbonden hebben voor later woensdag demonstraties gepland. De protesten worden nauwlettend door de politie in de gaten gehouden, omdat demonstraties eerder geregeld uitliepen op rellen.

De grootste vakbond van Griekenland, GSEE, noemt het beleid 'onrechtvaardig en wreed'. Het beleid heeft volgens de bond tot een sterke toename van de werkloosheid geleid en schendt de arbeidsrechten. Bovendien biedt het geen uitweg uit de recessie, aldus de vakbond.

Ondanks de zware bezuinigingen heeft het land mogelijk extra financiële hulp van de Europese Unie nodig om volgend jaar aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Het parlement stemt later deze maand over een nieuwe ronde bezuinigingen. De regerende socialisten hebben zich ook gecommitteerd aan een ambitieus, maar tot dusverre vaag omlijnd plan om privatiseringen ter waarde van 50 miljard euro door te voeren.

Veel van de beloofde hervormingen zijn nog niet geïmplementeerd.