TROS en AVRO fuseren

De AVRO en de TROS gaan fuseren. Dit maken ze rond het middaguur bekend op een gezamenlijke persconferentie. Betrouwbare bronnen hebben dit vrijdag gemeld.

Beide omroepen spraken al enige maanden met elkaar. TROS-directeur Peter Kuipers zei in januari in zijn nieuwjaarstoespraak nog dat zijn omroep graag wil samenwerken.

De publieke omroepen moeten fuseren om besparingen te kunnen realiseren. In het regeerakkoord staat dat de publieke omroepen jaarlijks 200 miljoen euro moeten bezuinigen.

Update 13.12 uur
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt laat in een reactie weten dat ze zich zeer kan vinden in het voornemen van AVRO en TROS om hun beider omroepbedrijven te laten fuseren. "Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden."

Van Bijsterveldt stuurt al langere tijd aan op een lager aantal omroepverenigingen. De samenwerkingsplannen van AVRO en TROS verwelkomt ze daarom zeer. "Hun intentie tot fusie is absoluut een stap in de goede richting van een efficiënte en slagvaardige publieke omroep."

In december liet de CDA-bewindsvrouw al weten dat in 2016 het omroepbestel maximaal 8 omroepen mag tellen. "Nu zijn dat er nog 21", schetste ze destijds. "Als de omroepen hun krachten bundelen, kunnen we bezuinigen met behoud van kwaliteit", hoopte ze toen al.

TROS en AVRO fuseren
TROS en AVRO fuseren (Foto: ANP)