Vader Tristan vraagt begrip voor zoon

De vader van Tristan van der Vlis heeft voor het eerst gepraat met de media, sinds zijn zoon zes mensen vermoordde in Alphen aan den Rijn. Tijdens de geheime en besloten uitvaart vroeg hij naast stilte voor de slachtoffers ook begrip voor de innerlijke strijd van zijn zoon.

"Tristan heeft de afgelopen jaren een ongelofelijke strijd moeten leveren tegen zichzelf en de wereld om hem heen. Hij heeft deze strijd als een dappere, verantwoordelijke jongen gestreden. Probeert u zich eens voor te stellen hoe het moet zijn om trouw, keer op keer te solliciteren en telkens je baan te verliezen en op het laatst botweg afgewezen te worden. Hoe moet dit bij hem aangekomen zijn?",
aldus Hans van der Vlis.

Tristan liet ook afscheidsbrieven achter: "Lieve Marieke, mamma, ik hou van je. Het spijt me na al die jaren je zo te moeten kwetsen. Dit is nooit de bedoeling geweest! Ik hou van je en zal altijd van je houden. Ook jou wil ik blij maken. De reden waarom ik dood wil zijn is omdat ik met rust gelaten wil worden. Vergeet niet dat als ik verder had geleefd, dat ik het niet naar mijn zin had gehad."

Naar zijn vader schreef Tristan: "Hans. Help mamma goed en vergeef wat ik gedaan heb, maar ik kon niet anders. Het werd tijd dat jullie rust kregen. (...) Ga door met leven tot je niet meer kan en maak mooie schilderijen."