'Rijke ouders gaan meer betalen voor kinderopvang'

De eigen bijdrage voor kinderopvang zal de komende jaren harder stijgen voor ouders met een hoger inkomen. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) zondag in het tv-programma Buitenhof. Overigens wordt de kinderopvang de komende jaren volgens hem over de hele linie duurder.

De tegemoetkoming voor de opvang van kinderen door gastouders staat wat de minister betreft niet op de helling. Die vergoeding werd pas enkele jaren geleden ingesteld. In 2010 zijn de criteria voor gastouders verscherpt. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ontvingen vorig jaar 93.000 ouders een toeslag voor het gebruik van gastouderopvang.

Over de marktwerking in de kinderopvang was de VVD-minister positief. "De markt begint goed op gang te komen." Ook grote marktpartijen zouden hun bijdrage aan de kinderopvang kunnen leveren. Kamp prees de schaalvoordelen en de kwaliteit van grote kinderopvangcentra.

Kamp uitte in de uitzending indirect kritiek op de VVD-fractie van Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij prees de prominente aanwezigheid van commissaris van de Koningin Johan Remkes (VVD) bij de alternatieve Arondéuslezing van Thomas von der Dunk. De officiële lezing werd afgelast door toedoen van VVD en CDA, omdat Von der Dunk in de lezing kritiek uitte op de PVV.