Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 33

Komend weekend staat in de Eredivisie de voorlaatste speelronde op het programma. Er bestaat een mogelijkheid dat op meerdere fronten beslissingen tot stand komen, maar het is niet ondenkbaar dat het tot de laatste speelronde spannend zal blijven.

Landstitel
De spanning in de top van de Eredivisie is nog altijd om te snijden. De onderlinge verschillen tussen FC Twente, Ajax en PSV zijn minimaal te noemen. PSV staat er momenteel het slechtste voor en heeft drie punten minder dan de Tukkers, die op één staan.

Mocht FC Twente er dit weekend in slagen om van Willem II te winnen, verliest Ajax en laat PSV punten liggen, dan is de tweede titel op rij een feit. In alle andere gevallen wordt het kampioenschap pas in de laatste speelronde beslist. Dan staat ook de kraker tussen Ajax en FC Twente op het programma.

PSV staat vanmiddag tegenover Vitesse en Ajax neemt het in Friesland op tegen sc Heerenveen. De Arnhemmers doen dit seizoen niet meer mee om Europees voetbal en ook de Friezen zijn in feite klaar, al maken zij nog wel een minimale kans op de play-offs voor deelname aan de Europa League.

Europees voetbal
AZ heeft nog altijd de beste papieren om zich direct voor de derde voorronde van de Europa League te kwalificeren. De Alkmaarder formatie wordt echter op de hielen gezeten door Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag. Het verschil met deze twee ploegen bedraagt slechts twee punten. Toch lijkt de formatie van trainer Gertjan Verbeek ook na dit weekend nog op deze plaats te staan, aangezien zij tegen De Graafschap zullen spelen.

Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag nemen het op tegen respectievelijk N.E.C. Nijmegen en FC Groningen. De Groningers maken ook nog een kleine kans op directe plaatsing voor de Europa League, maar dan zal er dit weekend gewonnen moeten worden van de Hagenezen. In alle andere gevallen plaatsen de laatstgenoemde drie ploegen zich voor de play-offs om Europees voetbal.

Ook FC Utrecht staat op dit moment op een plaats (8e) die recht geeft op de eerdergenoemde play-offs, maar het verschil met de concurrentie is erg klein. Heracles Almelo en Feyenoord volgen op slechts één punt. Daarachter staat ook nog sc Heerenveen, dat slechts een theoretische kans heeft. De achterstand van de Friezen bedraagt namelijk vier punten ten opzichte van de Domstedelingen.

Degradatie
In de kelder van de Eredivisie lijken de kaarten geschud te zijn. Willem II gaat zeer waarschijnlijk degraderen, maar kan in de wedstrijd tegen FC Twente zijn laatste strohalm pakken. Het verschil met VVV-Venlo is namelijk maar drie punten, waardoor de Limburgers nog niet zeker zijn van de play-offs om promotie/degradatie.

Dit geldt wel voor Excelsior. De Rotterdammers hebben een achterstand van zes punten op De Graafschap, dat nu vijftiende staat. De Superboeren hoeven slechts één punt te pakken om de play-offs te vermijden. Gezien het programma lijken zij ook de beste papieren te hebben. Komend weekend speelt de club namelijk tegen AZ om de competitie vervolgens tegen VVV-Venlo af te sluiten.Programma speelronde 33:

Datum Thuis Uit
1 mei, 14:30 PSV Vitesse
1 mei, 14:30 FC Twente Willem II
1 mei, 14:30 NEC Roda JC Kerkrade
1 mei, 14:30 NAC Breda Heracles Almelo
1 mei, 14:30 Excelsior FC Utrecht
1 mei, 14:30 ADO Den Haag FC Groningen
1 mei, 14:30 VVV Venlo Feyenoord
1 mei, 14:30 AZ De Graafschap
1 mei, 14:30 sc Heerenveen Ajax