'Geheim agent alles kwijt na geklungel MIVD'

Een voormalig agent van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en Buitenlandse Zaken eist een schadevergoeding van minstens 5 miljoen euro omdat hij alles kwijtraakte na geheime missies in Afghanistan. Hij is 'misleid, misbruikt en geruïneerd', meldt hij vrijdag tegen dagblad De Pers.

De 41-jarige man was in 2006 bestuursvoorzitter van een aantal bouwbedrijven in Afghanistan toen hij door de Nederlandse ambassade in Kabul werd gevraagd contact te leggen met opstandelingen van de Taliban in Uruzgan. Dat was enkele maanden voordat de Nederlandse missie van start ging.

De topman kwam tot driemaal toe met sympathisanten en leiders van de Taliban, met wie de Nederlandse militairen slag leverden, bij de ambassade over de vloer. Ongecontroleerd en gewapend kwam hij binnen, terwijl dat in strijd is met de regels.

Ook kwam de man in aanraking met de geheime dienst die hem gebruikte als manusje-van-alles. Zo leverde hij in 2007 een groot aantal wapens, waaronder AK47-machinepistolen en raketwerpers, voor geheime missies tegen groeperingen die in Nederland aanslagen wilden plegen. Volgens de zakenman is hierdoor een aanslag in Nederland '100 procent' voorkomen.

In mei 2007 moest de man in allerijl stoppen met zijn werkzaamheden nadat een MIVD-chef op non-actief werd gezet. Hij moest alle lopende zaken direct afkappen, terwijl hij juist bermbommenfabrieken had opgespoord. "Die hadden ontmanteld kunnen worden."

Toen de ambassade zich in 2009 versprak en bekend werd dat de man 'wel eens iets deed' voor de Nederlanders, raakt hij alles kwijt. Hij moest Afghanistan verlaten nadat hij werd bedreigd. Ook in Nederland wordt hij nog steeds bedreigd. De MIVD heeft hem onderdak geboden in een kazerne in Soesterberg, maar dat wil hij niet. De man zwerft nu met zijn familie door het land, steeds wisselend van adres.

De man wil de MIVD en Buitenlandse Zaken nu voor de rechter slepen. Door hun 'geklungel' is hij naar eigen zeggen voor miljoenen dollars het schip ingegaan. Hij wil van elk van de twee instanties een schadevergoeding van minimaal 2,5 miljoen euro. "Ze hebben mijn leven verkracht", aldus de man.