Agent Baflo gedood met eigen wapen

De politieagent die woensdagavond in Baflo om het leven kwam, is hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten met zijn eigen dienstwapen. Dat heeft hoofdofficier van justitie Jan Eland donderdag gezegd op een persconferentie in Groningen.

Er is geen ander wapen dan het wapen van de agent gevonden. Dat maakt het 'aannemelijk' dat de agent, de 48-jarige Dirk Haveman, met zijn eigen wapen is doodgeschoten, zei Eland.

De dader, een 25-jarige man, was een uitgeprocedeerde asielzoeker. Zijn nationaliteit is onbekend. Pogingen hem het land uit te zetten, zijn daardoor mislukt, zei Eland. De man is gewond geraakt en ligt in het ziekenhuis. Zodra dat mogelijk is, zal hij worden verhoord.

De politie gaat ervan uit dat de dader een relatie had met het andere dodelijke slachtoffer, de 29-jarige Renske Hekman. Zij was biologe en werkte bij de Zeehondencrèche Pieterburen. Hoe zij om het leven is gebracht, kan de politie nog niet zeggen.

Meer dan veertig rechercheurs onderzoeken de zaak, meldde Eland verder. Ook de rijksrecherche is bij het onderzoek betrokken. Dat is gebruikelijk na incidenten waarbij politieagenten hebben geschoten.

De 22-jarige agente die bij het incident gewond raakte, is dezelfde avond weer uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat naar omstandigheden goed met haar, zei korpschef Oscar Dros. Een 72-jarige omstander die gewond raakte, ligt nog wel in het ziekenhuis.

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen heeft donderdag samen met korpschef Dros een bezoek gebracht aan de familie van Haveman om hun medeleven te betuigen. Rehwinkel benadrukte dat zijn deelneming ook uitgaat naar de nabestaanden van Hekman. "Maar die hebben wij door omstandigheden minder goed in beeld kunnen krijgen."

In Baflo is donderdagavond een bijeenkomst voor alle inwoners. Voor politieagenten van het Groningse korps wordt een inloopavond gehouden, waar zij 'samen informeel stil kunnen staan' bij het verlies van hun collega.

De schutter wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal naar verwachting bepalen dat hij voorlopig vast blijft zitten.