Tanks landmacht staan vanaf 9 mei stil

Alle tanks van het Nederlandse leger staan vanaf 9 mei stil. Hetzelfde geldt voor het meeste andere materieel dat defensie in het kader van de bezuinigingen gaat afstoten. Dat blijkt uit de bezuinigingsplannen waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

"De tank is bijna het symbool van de landmacht, dus dit is een harde klap", zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA). De beide tankbataljons van de landmacht worden opgeheven omdat ze niet meer nodig zijn. "Over tien jaar waren de tanks aan vernieuwing toe geweest. Dan hadden we geen nieuwe besteld."

Nederland verkoopt ook vier mijnenjagers, twee patrouilleschepen en een bevoorradingsschip, evenals negentien F-16's, zeventien Cougar-helikopters en een DC-10-vliegtuig. Daarnaast verdwijnen er twaalfduizend banen, waarvan zo'n zesduizend via gedwongen ontslagen. Defensie bezuinigt zo bijna 1 miljard euro per jaar.

Hillen zei dat hij zijn best zal doen om de zesduizend mensen die gedwongen moeten vertrekken, elders aan een baan te helpen, bijvoorbeeld bij de politie.


Tanks vanaf 9 mei op non-actief (Foto: Novum)