Meer klachten deurbeleid Rotterdamse clubs

Rotterdamse uitgaansgelegenheden lijken vaker te discrimineren. Vorig jaar kwamen 82 klachten binnen bij het Panel Deurbeleid Rotterdam. Dat is veel meer dan in voorgaande jaren, meldt antidiscriminatiebureau Radar vrijdag. In 2009 werd 54 keer geklaagd over discriminatie aan de deur.

Bij bijna de helft van de klachten was de etnische afkomst reden van weigering tot een horecagelegenheid, meldt het bureau. Radar kan geen eenduidige oorzaak voor de stijging aanwijzen. Marokkaanse en Turkse Nederlanders weten zich het meest gediscrimineerd aan de deur. Vooral mannen klaagden. In totaal kwamen vorig jaar over 21 verschillende horecagelegenheden klachten binnen.

Radar stelt eerst de horecaondernemer in de gelegenheid de klacht zelf op te lossen. Een aantal ondernemers heeft inmiddels een spreekuur waar mensen terechtkunnen met klachten over het deurbeleid. Als dat niet het gewenste resultaat heeft, wordt de klacht onderzocht en beoordeeld door het panel, waar onder meer de gemeente en de politie in zijn vertegenwoordigd. Bij stelselmatige meldingen van discriminatie wordt de burgemeester geïnformeerd.