'VS overweegt inzet grondtroepen LibiŽ'

De Verenigde Staten denkt voorzichtig aan het inzetten van een internationale troepenmacht in Libië om de opstandelingen bij te staan in hun strijd tegen het leger van Moammar Gadhafi. Dat heeft de Amerikaanse generaal Carter Ham donderdag gezegd. Ham gaf leiding aan de militaire missie boven Libië, totdat de NAVO het bevel vorige week overnam.

Een grotere rol voor de Verenigde Staten is niet ideaal, aldus Ham, en bovendien kan het inzetten van grondtroepen de eensgezindheid in de internationale coalitie ondermijnen. Maar Gadhafi is overgestapt op een andere tactiek, zei hij, en vormt een menselijk schild van burgers rond zijn zware materieel, zodat luchtaanvallen burgerlevens kunnen kosten.

Het inzetten van grondtroepen omzeilt dit probleem en biedt de opstandelingen bovendien een steun in de rug, zei Ham tegen een defensiecommissie van de Senaat.

President Barack Obama heeft herhaaldelijk gezegd dat het inzetten van grondtroepen wat hem betreft geen optie is, hoewel geruchten de ronde doen dat eenheden van de CIA in Libië actief zijn.