De Jager voelt niets voor achteraf belasten bonus

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt het met terugwerkende kracht belasten van bonussen van bankiers nog steeds niet wenselijk. Uit een rondgang van Novum Nieuws onder fiscaal experts bleek dinsdag dat zijn eerdere bezwaar dat dit juridisch niet uitvoerbaar is, mogelijk niet standhoudt. Toch voelt de minister er niets voor, zei hij dinsdag.

De Tweede Kamer nam vorige maand een motie aan waarin staat dat bonussen die bankiers sinds 2008 hebben ontvangen, met terugwerkende kracht voor 100 procent moeten worden beslast. De Jager liet weten dit een slecht idee te vinden, onder meer omdat het juridisch niet zou kunnen. Twee hoogleraren fiscaal recht verklaarden echter dat er geen wettelijke obstakels zijn om met terugwerkende kracht belasting te heffen.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet, van wie het plan afkomstig is, voelt zich hierdoor gesterkt. "Men buitelde over elkaar heen om te zeggen dat mijn voorstel niet uitvoerbaar is, maar dat blijkt dus onzin te zijn." Hij vindt dat het kabinet de motie moet uitvoeren, of op korte termijn met een alternatief moet komen.

Ewout Irrgang van de SP geeft toe dat het met terugwerkende kracht belasten van bonussen een extreem middel is, maar hij vindt het gerechtvaardigd. "De bankiers hebben altijd lak aan ons gehad, nu is het tijd om lak aan de bankiers te hebben." Hij vindt dat, nu blijkt dat de motie niet onuitvoerbaar is, het kabinet ermee aan de slag moet, of een betere oplossing moet aandragen.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk, die de motie van de PVV ook steunde, is minder uitgesproken. Hem gaat het er vooral om de bonussen in de toekomst terug te dringen. De beloningen van bankiers zijn hem een doorn in het oog, maar om achteraf belasting te heffen vindt hij wel erg ver gaan.

De Jager vindt dit ook niet wenselijk. "Het betekent dat je niet tijdens het spel de spelregels aan het veranderen bent, maar achteraf de regels van het vorige spel verandert. Dan ben je geen betrouwbare overheid." In de Kamer kondigde hij dinsdag aan de maatregelen om bonussen aan banden te leggen aan te scherpen.