Jongeren: Homohuwelijk goede zaak

Tien jaar na het eerste homohuwelijk in ons land blijkt dat 87 procent van de jongeren het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een goede zaak vindt. Negen op de tien (90 procent) willen het homohuwelijk dan ook niet afschaffen. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van actualiteitenrubriek EénVandaag onder 1600 jongeren.

Een op de vijf (22 procent) vindt dat het slecht gesteld is met de acceptatie van homo’s in ons land. 78 procent stelt dat het wel goed gaat met de homo-acceptatie. Homo’s zelf zijn iets minder positief over de acceptatie van homoseksuelen dan hetero’s. Bijna drie kwart van de deelnemers (74 procent) noemt Nederland een homovriendelijk land.

Homoliefde op televisie
Enige weken geleden was er veel ophef over de eerste vrijscène van de personages Edwin en Lucas in de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). Een op de vijf (20 procent) jongeren vindt een vrijscène tussen twee mannen in een soap op televisie niet kunnen. Een ruime meerderheid (78 procent) heeft er geen problemen mee. De deelnemers die de bewuste scène hebben gezien, hebben er het minste moeite mee.

Uit de kast
Bijna zeven op de tien (68 procent) deelnemers zeggen er geen moeite mee te hebben als een broer of zus morgen zou vertellen homoseksueel te zijn. 16 procent van de jongeren zou dit maar moeilijk kunnen accepteren. Bij een beste vriend of vriendin ligt dit anders: 76 procent van het panel zou het geen probleem vinden als die uit de kast zou komen.