Parkeerwachters steeds vaker mishandeld

Parkeercontroleurs in Amsterdam worden steeds vaker mishandeld tijdens hun werk. Dit jaar hebben al 23 wachters aangifte gedaan van geweldsincidenten, terwijl in 2010 in totaal 85 aangiftes van geweld en intimidatie binnenkwamen. Dat laat parkeerbeheerbedrijf Cition vrijdag weten naar aanleiding van een uitzending van KRO Brandpunt.

Vorig jaar ging het in zestien gevallen om poging tot doodslag. Achttien anderen deden aangifte van zware mishandeling. Voor Jørgen Weekers, directeur van Cition, is de maat vol nadat vorige maand een medewerker tot bloedens toe werd geslagen met een fietspomp.

"Voor ons is dit het moment om een duidelijk signaal af te geven", zegt hij in een reactie. "Onvrede over het parkeerbeleid of een parkeerboete mag nooit leiden tot een fysieke bedreiging of aanval op een van onze medewerkers."

Omdat de drukste periode dit jaar nog moet komen, vreest het bedrijf dat het aantal aangiftes nog veel verder oploopt dan in 2010. Het bedrijf wil dat de gemeente maatregelen neemt om parkeerwachters beter te beschermen.

Brandpunt besteedt zondag aandacht aan de kwestie.