Manifestatie tegen kernenergie

Verschillende organisaties en politieke partijen organiseren in april in Amsterdam een manifestatie tegen kernenergie. "Laat samen met ons zien dat Nederland schoon genoeg heeft van kernenergie", roept Greenpeace op.

In Duitsland heeft de kernramp in Japan al tot massale demonstraties met tienduizenden mensen geleid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) besloot snel zeven oude kerncentrales te sluiten, maar ze kon niet voorkomen dat haar partij in de deelstaat Baden-Württemberg een flinke nederlaag leed.

De oppositie heeft het CDU met succes als voorstander van kernenergie afgeschilderd. De Groenen, bekend als tegenstander van kernenergie, boekten een grote overwinning. In Nederland lijkt het onderwerp aanzienlijk minder te leven. De kernramp heeft in de politieke peilingen geen merkbare invloed gehad.

Een demonstratie tegen kernenergie in Middelburg trok rond de 250 bezoekers. Die demonstratie werd wel overdag op een woensdag gehouden, minder dan een week na de aardbeving en de tsunami in Japan.

De manifestatie moet zaterdag 16 april plaatsvinden op de Dam in Amsterdam. Naast Greenpeace werken onder meer de PvdA, GroenLinks, de SP, de PvdD, Borssele2Nee en Milieudefensie mee.

Op de website die aan de manifestatie is opgehangen kan een petitie tegen kernenergie worden getekend. De teller stond woensdagochtend op 65.