Nederlands vliegtuig helpt weer vluchtelingen

Een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht heeft zaterdag een scheepje met ruim vijftig immigranten tussen de Italiaanse eilanden Lampedusa en Pantelleria ontdekt. Dankzij de informatie van het Nederlandse toestel is een reddingsactie op touw gezet, meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Het scheepje was op ongeveer 95 kilometer afstand van de dichtstbijzijnde kust. "Gezien de snelheid van het overbeladen scheepje betekende dat, dat het gedurende de nacht op zee zou zijn en een drukke vaarroute moest oversteken", aldus het Kustwachtcentrum. Een schip van de Italiaanse kustwacht gaat de immigranten opvangen en naar Lampedusa begeleiden.

Volgens het Kustwachtcentrum is met deze actie opnieuw de waarde van de aanwezigheid van het Nederlandse vliegtuig in het gebied tussen Afrika en het zuiden van Italië aangetoond. Woensdag redde het vliegtuig nog 52 vluchtelingen die in de problemen waren geraakt tijdens hun boottocht van Tunesië naar Lampedusa.

Het vliegtuig van de Nederlandse kustwacht vertrok vorige week dinsdag naar het eiland Pantelleria bij Sicilië. Het toestel bewaakt tot eind deze maand de zuidgrens van Italië. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) had de operatie medio februari aangekondigd, nadat er een plotselinge toestroom van migranten uit Noord-Afrikaanse landen, vooral Tunesiërs, naar Lampedusa was ontstaan.

De inzet van het kustwachtvliegtuig gebeurt op verzoek van Frontex, het Europese agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Nederland neemt regelmatig deel aan operaties van het agentschap.