Duizenden Britten protesteren tegen bezuinigingen

Tienduizenden Britten zijn zaterdag in het centrum van Londen bijeengekomen om te protesteren tegen bezuinigingen in de publieke sector. Een van de grootste Britse vakbonden, de TUC, beschreef de demonstratie als 'de grootste betoging van het maatschappelijke middenveld in vele jaren'.

Oproepen om van de demonstratie een familie-uitje te maken werden massaal opgevolgd. Vanuit het hele land arriveerden betogers met spandoeken, fluitjes en ballonnen. Een paar honderd mensen scheidden zich af van de protestmars en raakten korte tijd slaags met politieagenten. Sommigen probeerden winkelruiten in te slaan, anderen gooiden met verfbommen en spoten graffiti op muren.

Volgens de TUC brengen de bezuinigingsplannen van de regering grote schade toe aan de publieke sector. Bovendien vreest de vakbond dat de bezuinigingen het economisch herstel van het land in de weg staan. De bond heeft de regering van premier David Cameron gevraagd nieuwe belastingen op te leggen aan banken en mazen in de wet te dichten die sommige bedrijven de mogelijkheid bood minder belasting te betalen.

De actiegroep UK Uncut heeft zijn achterban opgeroepen bijeen te komen bij bepaalde winkels en banken in de belangrijkste winkelstraten van Londen.

DSC00355a.jpg
Duizenden Britten protesteren tegen bezuinigingen (Foto: OA/FOK!)