Grote demonstraties in Duitsland tegen kernenergie

Rond de tweehonderdduizend Duitsers zijn in een aantal Duitse steden de straat opgegaan om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie. Dat hebben de politie en de organisatoren van de demonstraties zaterdag gezegd.

Volgens een woordvoerder van de politie kwamen er in Berlijn alleen al ruim honderdduizend mensen op de demonstratie af. De betogers riepen de Duitse regering op kernenergie direct af te schaffen. In Hamburg waren eveneens tienduizenden demonstranten bijeengekomen. Zij hielden een protestmars. Betogers in de steden München en Keulen hielden een minuut stilte om de slachtoffers van de natuurrampen in Japan te herdenken.

"We kunnen het ons niet langer veroorloven het risico op een nucleaire catastrofe te dragen", aldus de Duitse milieubeweging BUND. Demonstranten schreeuwden 'Zet ze uit!' en eisten van de regering dat de zeventien kerncentrales in het land voorgoed dicht gaan.

De conservatieve regering van bondskanselier Angela Merkel heeft vorige week opdracht gegeven zeven kerncentrales tijdelijk uit te schakelen, in afwachting van onderzoeken naar de veiligheid van de centrales.

Kernenergie is bijzonder impopulair in Duitsland. De reden daarvoor is de radioactiviteit die vrijkwam bij de kernramp in Tsjernobyl in 1986. De radioactieve deeltjes kwamen in grote delen van Duitsland terecht.


Grote demonstraties in Duitsland tegen kernenergie (Foto: Novum)