'Val Gadhafi geen doel Nederlandse missie'

Het ten val brengen van het Libische regime is niet het doel van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie bij Libië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag gezegd tijdens een Kamerdebat over de missie naar Libië.

Het kabinet vindt wel dat de Libische leider Moammar Gadhafi het veld moet ruimen, maar dat is niet het doel van de missie, zei Rosenthal. "De inzet van deze missie is bescherming van de burgerbevolking. Wij willen ook bijdragen aan regime change, maar dat verloopt via andere wegen."

Onder anderen PvdA-Kamerlid Frans Timmermans had erop aangedrongen dat het kabinet zou verklaren dat het ten val brengen van Gadhafi geen doel van de missie is. Timmermans wees erop dat dat geen onderdeel is van de resolutie van de Verenigde Naties die militair ingrijpen mogelijk maakt.

Rosenthal zei verder dat de missie drie maanden duurt. Als het langer wordt, zal het kabinet de Kamer eerst om toestemming vragen. Rosenthal houdt het ook voor mogelijk dat de missie, die het wapenembargo tegen Libië moet afdwingen, al binnen drie maanden ten einde komt. Dat kan als de burgerbevolking niet langer wordt gebombardeerd door het regime.

SP-Kamerlid Harry van Bommel verweet Rosenthal naïef te zijn. "Dit is een burgeroorlog met een tribale achtergrond. Als je daar een rol in gaat spelen, gooi je olie op het vuur. De veiligheid van de Libische burgers is echt niet binnen een paar maanden geregeld."