Onderzoekers vuurwerkramp doen aangifte van smaad

Drie leidinggevenden van de Twentse politie die de Vuurwerkramp in Enschede onderzochten hebben aangifte gedaan van smaad tegen RTV Oost. De regionale omroep zou samen met de voormalige eigenaar van SE Fireworks, Ruud Bakker, verantwoordelijk zijn voor schadelijke en onjuiste publicaties, stelt advocaat Jan Vlug namens de drie.

Naast de aangifte loopt er ook een civiele procedure tegen RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink. Daarin wordt hij aansprakelijk gesteld voor de schade die de drie zouden hebben geleden.

Aanleiding voor de procedures is volgens Vlug een uitzending van RTV Oost. Daarin wordt op basis van uitlatingen van de advocaat van Bakker beweerd dat de politiemensen belangrijke stukken uit het dossier achtergehouden zouden hebben.

"RTV Oost is de fout in gegaan door deze bewering klakkeloos, zonder te checken uit te zenden", stelt raadsman Vlug. Bakker, die is veroordeeld wegens dood door schuld voor zijn rol bij de vuurwerkramp, is volgens Vlug alleen maar uit op rehabilitatie. "En daar moet RTV Oost zich niet voor laten misbruiken", vindt Vlug.

Hoofdredacteur en directeur Henny Evers van RTV Oost maakt zich geen zorgen. "Wij leveren een gedegen journalistiek product met hoor- en wederhoor, maar we zoeken ook alles goed uit. Onze onderzoeksjournalist Rob Vorkink treft geen enkele blaam." Evers is bereid om nog met de politiemensen in gesprek te gaan.

Door de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. Een woonwijk werd volledig verwoest.