Voicemails ministers op straat door lek Vodafone

Vertrouwelijke voicemails van ministers, burgemeesters, Kamerleden en alle andere mensen die een abonnement bij Vodafone hebben blijken onbeveiligd. Actualiteitenrubriek EénVandaag ontdekte dat alle voicemails bij Vodafone via een andere telefoon met een standaardcode zijn te beluisteren.

De Nederlandse overheid is vrijwel geheel overgestapt naar Vodafone. Dat betekent dat vertrouwelijke en staatsgeheime informatie die in voicemailberichten is ingesproken eenvoudig te achterhalen is. Ook bestuursorganen zoals De Nederlandsche Bank en de Luchtverkeersleiding zitten bij Vodafone.

De meeste van de ruim vijf miljoen klanten van Vodafone weten niet dat hun voicemailberichten via andere telefoons met een standaardcode te beluisteren zijn. Vodafone laat in een reactie op de uitzending weten de procedures te wijzigen. Voortaan kunnen alleen klanten die hun code zelf hebben gewijzigd hun berichten op afstand beluisteren.

SP-Kamerlid Emile Roemer spreekt in de uitzending van een 'grof schandaal'. "Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald!" Roemer wil uitleg van premier Mark Rutte (VVD) en van de verantwoordelijke ministers.


Voicemail Vodafone zo lek als een mandje (Foto: Novum)