Twitter verraadt jeugdige dieven

De politie heeft op basis van onder meer berichten op Twitter veertien jongeren uit Purmerend opgepakt op verdenking van diefstal en heling. Ze spraken op het medium over de gestolen spullen. Vermoedelijk zijn enkele van hen ook betrokken bij een straatroof. De jongeren zijn dertien tot zeventien jaar oud. Dat meldt de politie woensdag.

De politie startte een onderzoek na opvallend veel meldingen van diefstal uit kleedkamers van sportclubs. Bij sportclub FC Purmerend werd eerst een sleutelbos gestolen en werden vervolgens sieraden, telefoons, geld en OV-chipkaarten van sporters weggenomen. De gestolen spullen werden direct doorverkocht.

Ook voetbalvereniging Purmersteijn en rugbyclub Waterland waren de dupe van de verdachten. Bij de rugbyclub werden mobieltjes en portemonnees gestolen. "De dieven konden makkelijk toeslaan, want de deuren van de kleedkamers stonden open", aldus een politiewoordvoerder.

Naast Twitter baseerde de politie zich ook op getuigenverklaringen. Hierbij werden namen en signalementen doorgegeven die leidden tot de aanhouding van de verdachten. De ouders van alle verdachten zijn ingelicht. Het merendeel van de jongeren heeft bekend en hiermee zijn zeventien zaken opgelost. Justitie bekijkt hoe de jongeren worden vervolgd.